Lazer Kesim

CNC, Computer Numerical Control tanımının kısaltmasıdır. Sert materyallerin kesiminde ve biçimlendirilmesinde kullanılan bir kesim yöntemidir. Bir tezgah üzerine kurulu, tabla ve kesim kafasından oluşan düzlemen CNC tezgahı denmektedir. İlkel örneği olan tornaya göre oldukça kapsamlı işlemler yapabilen CNC Kesim yapan firmalar Sac, Demir, Çelik, Alüminyum, Ahşap, Pleksi ve benzeri tüm düzlemleri biçimlendirebilmektedirler. CNC kesim fiyatlandırma süreci, işin niteliğine göre değişebilmektedir. Hem kullanılacak kesme yöntemi ve kesme ucu değişecek hem de süre buna mukabil değişecektir. Tabii kesimde kullanılacak modelde de kesim süresini etkileyeceğinden fiyat üzerinde etkili olacaktır. Detaylı kesimlerde fiyat bir miktar daha fazla yükselecektir.

CNC kesim işlemlerinde farklı teknolojileri kullanılmaktadır. Standart CNC’nin yanında, CNC Plazma kesim, CNC Oksijen Kesim, CNC Lazer Kesim teknolojileri işin vasfına ve gereksinimlerine göre tercih edilebilmektedir. Zira her ne kadar donanıma sahip olunsa da, firmanın donanımı kullanma kabiliyetleri üretim standartları üzerinde etkili olmaktadır. Tabii donanım düzenli olarak bakım ve kontrolden geçirilmeli ve kalibrasyonunun da yapılması gereklidir.

Lazer Kesim
Lazer Kesim

Computer Numeric Control (CNC) mantığıyla, özel gazlar kullanılarak (Karbondioksi, Azot, Helyum vb.) lazer ışını meydana getirerek 2 boyutlu kesme , kazıma ve delme işlemlerini uygalayan , İstenilen şeklin kesimini bilgisayar ortamından alıp istenilen şekilde bire bir pürüzsüz bir şekilde çıkarma işlemlerini yapan cihazlara CNC Lazer denir.
Lazer cihazlarının avantajı ise lazer ışınıyla kesme yaptığı için istenilen şekilde bire bir hassas bir şekilde sıfır defarmasyonla kesme işlemi yapabilmesidir. CNC Lazer kesim esnasında temas olmadığı için malzemede ezilme veya çarpılma meydana gelmez. Bir diğer önemli avantajı ise malzemede pürüzlenme vaya çapaklanma olmadığu için çıkan parçada 2 bir işleme gerek kalmaz.

CNC Lazer Makinelerde Ne Tür Malzemeler kesilir ?

  • Ağaç,kontraplak,mdf,sunta,parke dahil olmak üzere
  • Deri,kumaş,kağıt
  • Plastik,Pleksi,Pleksiglas,akrilik
  • Seramik,fayans,diğer metalik olmayan malzemeler için kesme,markalama işlemi yapılır.